Nu tändas juleljus

Publicerat av admin den

Julen närmar sig med snabba steg och då gäller det att hänga med. De första lite speciella helgdagarna som vi möts av är självklart advent och där återfinner vi den alltid stämningsskapande adventsljusstaken.

candle

Adventsljusstaken kom till Sverige i slutet av 1800-talet men det var först en bit in på 1900-talet som den började ta landet med storm. Som du säkert redan vet så är en vanlig svensk adventsljusstake normalt rak och placerar de fyra ljusen på rad. Titta till exempel på denna ljusstaken på Gardenhome.se, den exemplifierar verkligen en klassisk svensk ljusstake bortsett från att denna är i en vacker zink istället för lackerad stålplåt. Det som saknas på bilden är dock den renlav ( Ibland kallat vitmossa ) som brukar fyllas i botten under ljusen.

I många andra delar i världen så ser vi istället för ljusstakar med ljusen på raden, ljusstakar med ljusen fästa i en cirkel som en krona. Dessa har på senare tid börjat dyka upp mer och mer även i Sverige.

Över ett halvt sekel efter att de första adventsljusstakarna kom till liv så började elljusstakarna dyka upp. Dessa varierar idag enormt i utseende men är en självklarhet i alla svenska hem. Som ni säkert redan vet brukar dessa stå i fönstren och kan få vilket hus som helst att se hemtrevligt ut.

Det finns idag många andra julljus på marknaden som inte har med den klassiska adventsljusstaken att göra. Många varianter av blockljus brukar dyka upp i klassiska julfärger eller med texturer som försöker imitera till exempel snö. Vissa är målade och blir i sig ett vackert litet konstverk.

Många tar även julen i akt för att få pyssla lite själva och stöpa sina egna ljus. Detta kan göras enkelt hemma men det går även om man vill att ta det hela lite längre, som i detta exemplet från Ernst Kirchsteigers.

Kategorier: Shopping