Klädvård

Publicerat av admin den

Att ta hand om sina kläder genom att tvätta dom och se till att dom är hela och rena är kanske en självklarhet för de flesta. Vissa kläder kräver mer omvårdnad än andra. Kemtvätt är bra för vissa typer av kläder. De kläder som ska tvättas med kemtvätt markeras med en cirkel med någon av bokstäverna A, P, F eller W på tvättlappen.

De kommer att fråga hos din kemtvätt hur de ska tvätta ditt plagg. Vanligtvis är det kläder i material som päls, mocka och läder som du bör kemtvätta. Tvätt i vanligt vatten kan de ta skada av. Så kontrollera noga vad som står på tvättlappen. Om det inte ska kemtvättas så finns det en symbol med en cirkel med ett kryss. En tydligt förklaring av alla tvättsymboler kan man hitta på tvättråd.se.

Om du använder dig mycket av vattentäta kläder med god andningsförmåga så kan du behöva impregnera dessa så de håller längre. Detta kan du enkelt göra själv genom att köpa impregneringsmedel dosera i din tvättmaskin och tvätta ditt plagg. 100 ml per plagg är doseringen. Kör maskinen precis som vanligt. Fungerar perfekt med plagg som är i  material som till exempel Gore-Tex. Det finns även spray som du enkelt kan spraya på ditt plagg för att återuppliva sin vattenavstötning- samt andningsförmåga. Tänk på att klädvård är viktigt för livslängden på ditt plagg.

För lite finare kläder som kavajer finns det lite specifika råd för att få dem att hålla lite längre. Till att börja med är det bäst att använda breda galgar när man hänger upp dem. Sedan är det bra om man vädrar dem lite emellanåt också, lite frisk luft kan gör underverk. Det är bäst att låta kavajer vila i minst två dagar efter varje användning, annars löper man risken att slita ut dem snabbare. Man kan dessutom hålla dessa klädesplagg i bättre skick om man med jämna mellanrum går över dem med en bra klädborste. En roller tar visserligen bort mycket men den lämnar även efter små mängder klister som lätt drar åt sig ny smuts. Man kan även ånga kläderna för att så bort skrynklor på både kavajer och byxor.

Kategorier: Kläder